کارآفرینی چیست و کارآفرین کیست
این روزها واژه ی کارآفرینی زیاد به گوش مان می خورد. در برنامه های مختلف تلویزیونی می بینیم میهمانان کارآفرین از نخستین روزهای شروع کسب و کارشان می گویند و اینکه چطور صاحب مشاغل موفق و پردرآمد شده اند. شاید در مواجهه با این مصاحبه ها از خودمان پرسیده باشیم آیا من هم می توانم کارآفرین باشم؟ اگر این جرقه در ذهن مان زده شده که به حوزهی کارآفرینی وارد شویم، ابتدا لازم است تصویر ذهنی درستی از این مفهوم بسازیم. در ادامه با ما همراه باشید تا این مفهوم کلیدی را به شما معرفی کنیم.
کارآفرین به کسی گفته می شود که علاوه بر برخورداری از خلاقیت بالا، دارای روحیه ی خطرپذیری است و می تواند برای حل مشکلات دنیای امروز راهکارهای عملی و مبتکرانه ارائه دهد. افراد کارآفرین موفق جهان موجب ظهور مشاغل جدید می شوند و می توانند با تشخیص زودهنگام فرصت های رشد، نیرو و نشاط تازه ای به تشکیلاتی که سال ها از عمرشان می گذرد ببخشند.
بارزترین شکل کارآفرینی راه اندازی یک کسب و کار جدید است که به آن استارتاپ گفته می شود. در سال های اخیر، مفهوم کارآفرینی از حوزه ی کسب و کار فراتر رفته و به ابعاد اجتماعی و سیاسی نیز وارد شده است.
کارآفرینی طیف وسیعی از فعالیت ها را شامل می شود که بسته به نوع کسب و کار و ایده ی پشت آن متفاوتند. از فعالیت های کارآفرینی کوچک مقیاس که انفرادی و پاره وقت اجرا می شوند گرفته تا پروژه های وسیع تر که فرصت های شغلی بیشتری را فراهم می کنند، همگی نمونه هایی از کارآفرینی محسوب می شوند.
سرمایه ی کارآفرینی از کجا تأمین می شود؟
بسیاری از کارآفرینان برای تأمین سرمایه ی لازم جهت شروع کسب و کار جدید خود می توانند به سرمایه گذاران خطرپذیر (venture investors) یا سرمایه گذاران فرشته (angel investors) رجوع کنند. این قبیل سرمایه گذاران، نیازهای مالی استارتاپ های نوپا را برطرف می کنند و مهم ترین منبع تأمین سرمایه ی کارآفرینی به شمار می روند. ناگفته نماند این سرمایه گذاران فقط از استارتاپ هایی حمایت خواهند کرد که پتانسیل سودآوری قابل توجهی داشته باشند یا سودآوری آنها پیشتر ثابت شده باشد.
کارآفرینی درون سازمانی چیست؟
این روزها، کارآفرینی به بخش جدایی ناپذیر مشاغل سازمانی تبدیل شده است. به فعالیت های کارآفرینی در داخل شرکت ها یا تشکیلات بزرگ تر، کارآفرینی درون سازمانی (intrapreneurship) گفته می شود. این نوع کارآفرینی زمینه ساز تأسیس شرکت های اشتقاقی یا اِسپین-آف (spin-off) خواهد شد، به این معنی که بخشی از یک شرکت به کسب و کار مستقل تبدیل شده و در زیرشاخه ی شرکت مادر فعالیت می کند. امروزه، شرکت های بسیاری به پتانسیل سودآوری فعالیت های کارآفرینی درون سازمانی پی برده اند. برای مثال، گوگل به کارمندانش اجازه می دهد ۲۰ درصد اوقات کاری خود را به توسعه ی پروژه های مبتکرانه اختصاص دهند.
“تخریب خلاق” و “نوآوری تدریجی” چیست؟
«تخریب خلاق» (creative destruction) و «نوآوری تدریجی» (Incremental innovation) دو مفهوم مهم در مبحث کارآفرینی به شمار می روند که در ادامه، هر یک از آنها را با ذکر مثال معرفی می کنیم.
تخریب خلاق
جوزف شومپیتر، اقتصاددان آمریکایی، می گوید:
کارآفرین کسی است که می خواهد و می تواند هر ایده یا طرح جدیدی را به یک نوآوری موفق تبدیل کند.
شومپیتر مفهوم تخریب خلاق را در علم اقتصاد مطرح کرد. این مفهوم برگرفته از آموزه های مارکس بوده و بر نوآوری اقتصادی و چرخه ی کسب و کار دلالت دارد. شومپیتر معتقد بود تفکر خلاق موجب رشد اقتصادی مداوم و بلندمدت می شود. به عبارت دیگر، طراحی محصولات جدید و ابداع شیوه های نوین انجام کار نقش بسزایی در رونق کسب و کار دارند و به دلیل فروش بیشتر موجب پویایی اقتصادی خواهند شد. در فرآیندهای صنعتی، روی کار آمدن یک محصول جدید می تواند به قیمت کنار گذاشته شدن محصولات قدیمی تر تمام شود و به همین دلیل است که شومپیتر از تفکر خلاق به عنوان یک فرآیند تخریب گر یاد می کند. گوشی های آیفون نمونه ای از محصولاتی هستند که با این زمینه ی فکری به بازار عرضه شدند.
نوآوری تدریجی
در نوآوری تدریجی، تحولات بزرگ نتیجه ی فرعی نوآوری های کوچک دانسته می شوند. به بیان دقیق تر، نوآوری تدریجی یعنی ابداع روش های جدید به منظور افزایش بهره وری فرآیندهای در جریان. فعالیت های مبتنی بر نوآوری تدریجی به دنبال بهبود فرآیند های تولید هستند. تویوتا از جمله تولیدکنندگان برتر صنایع خودروسازی است که در فرآیندهای تولید بر نوآوری تدریجی تأکید دارد و از سیستم تولید به هنگام (just-in-time) استفاده می کند. در این سیستم، تولید فقط بر اساس نیاز، در زمان نیاز و به تعداد نیاز انجام می شود. کاهش تولید ضایعات، افزایش هماهنگی میان بخش های مختلف تولید، جلوگیری از اتلاف هزینه و در نتیجه، افزایش بهره وری در طولان ی مدت نمونه هایی از پیامدهای سیستم تولید به هنگام است.
منبع : پرورش افکار
- ۹۷/۰۱/۲۱